Κυριακή 10 Μαΐου 2015

~ Απο που προέρχονται οι περισσότερες γνωστές φράσεις? ~

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ!
ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ!
ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΗΤΑΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΚΑΙ ΦΡΑΣΕΙΣ , ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ!
ΓΙΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΔΟΥΜΕ:
 
"ΤΟΝ ΕΠΙΑΣΑΝ ΣΤΑ ΠΡΑΣΑ"
Ο Θεόδωρος Καρράς, ήταν αρχηγός μιας συμμορίας στην Αθήνα η οποία μόλις είχε γίνει πρωτεύουσα του κράτους.

Η συμμορία του, που έκλεβε σπίτια και καταστήματα, είχε γίνει πραγματικό φόβητρο, μιας και η αστυνομία δεν μπορούσε να τους εντοπίσει για να τους συλλάβει. Ένα βράδυ, έβαλε στο μάτι τον Παπά Μελέτιο, διότι οι φήμες έλεγαν ότι είναι πάμπλουτος. Ο παπάς όμως τον αντιλήφθηκε και τον έπιασε στον κήπο του σπιτιού του, που ήταν φυτεμένος με πράσα. Τον παρέδωσε στην αστυνομία, η οποία στη συνεχεία εξάρθρωσε όλη την συμμορία του. Από τον φυτεμένο με πράσα κήπο του Παπά έχει μείνει η έκφραση «Τον έπιασαν στα πράσα».


 "ΚΑΤΑ ΦΩΝΗ ΚΙ Ο ΓΑΙΔΑΡΟΣ"
 Στην αρχαία Ελλάδα ο γάιδαρος ήταν ιερό ζώο και θεωρούνταν σύμβολο πολλών αρετών.

Σε περίπτωση μάλιστα που ένας γάιδαρος μούγκριζε πριν μια μάχη, νόμιζαν ότι είναι σημάδι των θεών, που τους άνοιγε τον δρόμο για τη νίκη. Τον 4ο αιώνα π.Χ. οι Μακεδόνες με τον βασιλιά Φίλιππο κινήθηκαν ενάντια στην Αθήνα. Ο Φωκίωνας, αρχηγός του αθηναϊκού στόλου, λόγω της αριθμητικής υπεροχής των Μακεδόνων, δεν ήταν και τόσο βέβαιος για το αποτέλεσμα της μάχης.

Αποφάσισε να αναβάλει για μερικές μέρες την μάχη, ώσπου να φθάσουν οι ενισχύσεις που του είχαν υποσχεθεί οι Αθηναίοι. Πριν όμως προλάβει να διατάξει υποχώρηση, άκουσε ξαφνικά το μουγκρητό ενός γαϊδάρου από το στρατόπεδό του. «Κατά φωνή κι ο γάιδαρος»έκανε .γεμάτος ενθουσιασμό ο Φωκίωνας. Αμέσως διέταξε ν' αρχίσει η επίθεση, με την οποία νίκησε τους Μακεδόνες, αναγκάζοντας τους σε υποχώρηση. Από τότε έμεινε η φράση την οποία σήμερα την χρησιμοποιούμε συχνά, όταν βλέπουμε απροσδόκητα κάποιο φίλο ή γνωστό μας.

 "ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΙΑ"
Από τα αρχαιότατα χρόνια και ως τον Μεσαίωνα, η άμυνα μιας χώρας ή πόλης, περιλάμβανε και τα τείχη που την κύκλωναν.

Τα τείχη αυτά, χτιζόταν συνήθως με τη βοήθεια σκλάβων και αιχμαλώτων πολέμου. Οι μηχανικοί όμως, ανήκαν απαραίτητα στο στενό περιβάλλον του άρχοντα ή του βασιλιά που κυβερνούσε τη χώρα. Τέτοιοι πασίγνωστοι μηχανικοί ήταν μεταξύ άλλων ο Αθηναίος Αριστόθουλος, ο Λαύσακος και ο Ναρσής, που υπηρετούσε κοντά στο Λέοντα τον Σγουρό.

Όταν ο Λέοντας ο Σγουρός κυνηγήθηκε από τους Φράγκους, κατέφυγε για ασφάλεια στην Ακροκόρινθο. Ο μηχανικός του ο Ναρσής, σχεδίασε ένα φρούριο, που αποδείχτηκε πράγματι πως ήταν απόρθητο. Τα τείχη του φρουρίου περιλάμβαναν μια καινοτομία εκπληκτική για την εποχή του: Σε ορισμένα σημεία, τοποθετήθηκαν μερικοί μυστικοί σωλήνες από κεραμόχωμα,  οι οποίοι έφταναν χωρίς να φαίνονται μέχρι τα υπόγεια, που χρησίμευαν για φυλακές. Όταν κανείς βρισκόταν πάνω στις επάλξεις του πύργου, μπορούσε πλέον να ακούσει χάρη στους σωλήνες αυτούς, τα λεγόμενα των αιχμαλώτων, παρόλο που ενδιάμεσα παρεμβάλλονταν τοίχοι. Στην πορεία, πολλές πληροφορίες αποδείχτηκαν τελικά πολύ χρήσιμες στην έκβαση της πολιορκίας. Από την αρχιτεκτονική αυτή αλχημεία προήλθε και η έκφραση «Και οι τοίχοι έχουν αφτιά».
 
 "ΘΑ ΓΙΝΩ ΧΑΛΙ ΝΑ ΜΕ ΠΑΤΗΣΕΙΣ"
Η παραπάνω έκφραση πρωτοχρησιμοποιήθηκε στα χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Στα χρόνια εκείνα, υπήρχαν ειδικοί δάσκαλοι, οι οποίοι δίδασκαν σε διάφορους ανθρώπους την κολακεία. Μέσω της κολακείας,  οι άνθρωποι εκείνοι είχαν στόχο να κερδίσουν κάποια θέση στα ανάκτορα. Όλοι οι επιτυχόντες ονομάζονταν «αυλοκόλακες».

Όταν ο κύριός τους στα ανάκτορα ήθελε να καβαλήσει το άλογό του, οι αυλοκόλακες μάλωναν μεταξύ τους για το ποιος θα σκύψει πρώτος, ώστε να πατήσει εκείνος στην πλάτη του. Άλλοτε πάλι, για να μη λερώσει τα ερυθρά του σανδάλια, οι αυλοκόλακες έπεφταν κατάχαμα μέσα στις λάσπες και τις ακαθαρσίες, ενώ ο αφέντης πατούσε πάνω τους για να μπει στο παλάτι του. Από την τελευταία αυτή ταπεινή πράξη των αυλοκολάκων προέκυψε η φράση «θα γίνω χαλί να με πατήσεις», που τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να ευχαριστήσουμε κάποιον.
 
ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ :)
ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ.
ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ!
ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ!
ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:

«Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται».  B.F. Skinner, Αμερικανός ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου